torstai 31. tammikuuta 2013

Leikkimässä


Nessa pääsi pitkästä aikaa kunnolla leikkimään Nooran poikien kanssa. Aurinko ei vahingossakaan näyttäytynyt, joten kuvien laadussa ole kovin kehumista. Fawnin noista nyt jotenkuten vielä erottaa, mutta mustat on lähinnä mustia möykkyjä.

Keltsi ja Mainio pääsi juoksemaan ensimmäiset kierrokset, hienosti tuli pojatkin juttuu, vaikka eivät juuri ole toisetensa kanssa olleet.



 Sitten oli Nessan vuoro, hitsit kun se niin tykkäisi, jos löytyisi jytäkaveri kotoakin.







 Pikku Maniokin pääsi moikkamaan Nessaa ja vaikka juuri kunnolla painittiin Keltsin kanssa, niin tosi nätisti Nessa Mainion kanssa käyttäytyi.

Hei, leikitäänkö?

No ehkä vähän voitas





 Ruutikin pääsi vielä juoksuttamaan Nessaa. Kaksi mustaa koiraa vaan tuossa kuvausilmassa näyttää kahdelta mustalta möykyltä. Ruutin kanssa vauhtimimmi pääsi juoksemaan kunnon rallia :-).




Treenirintamalla ollaan eletty edellee aika hiljaiseloa. Joka toinen pe hallikerroilla ollaan nyt otettu muutaman kerran tunnaria niin, että on palkattomia liikkeitä alla. On saatu ongelmakin esiin, mutta eritavalla kuin kokeessa. Nyt Nessasta tunnari tuntuu olevan tosi hauska liike, noilla muutamalla kerralla on ensin käynyt tohottamassa sieltä väärän tunnarin ja lähetyskerralla kaksi on sitten ollut nenäkin mukana. Teki joku kerta myös niin, että kun tohinalla haki sieltä väärän, luovutti sen edestä ja samointein lähti hakemaan sitten oikean. Testasin sitten, kun toi se oikean, että lähteekö samanlailla, jos en sanonut mitään. Ei lähtenyt. Nyt se tunnari taitaa olla sitten joku hauska leikki, enkä oikeen tiedä miten tuotakin rupeisi sitten ratkomaan. Mitenkään en haluaisi sitä kieltää väärän tuomisesta tai muutenkaan torua, oon varmaan saanut trauman tuon liikkeen paineongelmista.

Muuten ollaan hallissa otettu lähinnä agikeppejä, siinä helposti varastaa jo toiseksiviimeisestä välistä. Siihen kun on puututtu, niin se sitten himmaa tosi paljon loppuun ja muutenkin epävarmuuttaan hidastuu. No eiköhän ne kepitkin ajanmyötä sitten rupea vauhdikkaasti ja tarkasti sujumaan.

Tokosta sen verran vielä, että luoksetulon pysäytystä ollaan muutaman kerran otettu. Meillä on eri luoksetulo käsky ennen kun jäädään seisomaa ja taas eri käsky ennen maahan menoa. Mahaan se nyt on mennyt kyllä joka kokeessa, mutta seisomisen melki kaikissa juossut läpi. Se lähtee aina liian lujaa, vaikka sen periaatteessa pitäisi jo luoksetulokäskystä tietää, että pysäytys on tulossa Ensimmäinen yritys meneekin usein niin, että huudan pysäytyskäskyn, ei pysähdy ja juoksen sitä sitten vastaan. Seuraavilla kerroilla lähtee yhtä lujaa, mutta kykene pysähtymään. Ei pysähdy kuin seinään, mutta tässä vaiheessa mulle riittää, että se ylipäätään pysähtyy.

Eli eli, tunnarissa, luoksetulossa ja kaukoissakin on vielä rutkasti työsarkaa. Ruutua ei olla otettu, sitten viimeisen kokeen. Kai sitäkin täytyy koittaa, että löytyykö sekään enää ollenkaan.


maanantai 21. tammikuuta 2013

Nyt se napsahti :-)

Näyttelyvuosi on lähtenyt käyntiin paremmin kuin hyvin, hämmästyttävän hyvin. Vuosi aloitettiinkin Lahden ryhmänäyttelyssä 13.1, johon olinkin ilmoittanut Nessan lähinnä seuran vuoksi :-) . Briardkehä oli mukavasti vasta puolenpäivän jälkeen, niin ei tarvinnut edes herätä kukonlaulun aikaan :-). Briardeja oli ilmoitettu 5kpl ja  Nessa yllättikin sitten olemalla ensin paras narttu ja sitten vielä ROP :-O. Ryhmäkehästä ei odotetusti tullut sen kummempaa menestystä.

Nessan arvostelu:
Kaunislinjainen narttu, jolla hyvä sukupuolileima. Sivusta katsottuna narttu saisi olla raajakkaampi. Hyvä kaula ja ylälinja. hyvät takakulmaukset. Turkki saisi olla karkeampi. Liikkuu kevyesti.
Tuomari Johan Juslin.

Eipä sinänsä kovin kummoinen arvostelu ja aika monella olisi pitänyt olla karkeampi turkki.

Viimeviikon lauantaina sitten tarvitsi herätä ennen kukonlaulua ( niitä hetkiä kun miettii, että onko tässä oikeesti mitää järkeä :-P ), koska Briardit oli ensimmäisenä kehässä Turku KV näyttelyssä. Perjantai meni vielä suhatessa sinne tänne, agility alkoi taas tauon jälkeen ja jatkossa agiliidämme perjantaisin 17-18 ja ennen kuin tuo oli tullut tietoon , niin ollaan pienellä porukalla vuokrattu treenihalli aina joka toinen perjantai klo 20-21. Agility on mouhijärvellä ja treenihalli tampereella, joten kovin paljoa ei jää turhaa aikaa treenien välissä. Itseä hieman mietitytti, että miten Nessa jaksaa, kun on ensi tunti agiliidetty, se kun on niin innoissaan koko touhusta, niin onnistuu hyvin väsyttämään itsensä sen tunnin aikana. Tottiksessa ei kuitenkaan näkynyt mitään väsymisen merkkejä, joten huoli oli turha. No joka tapauksessa kotona sitten olin vähän ennen kymmentä ja koirat vielä harjaamatta. Nuppua olin kyllä jo kerinnyt maanantaina vähän harjailemaan, koska käytiin Piiralla ja Nessa oli edellisviikonloppuna ollut näyttelyssä, joten ei niissä kovin edes takkuja ollut. Kävin kuitenkin molemmat vielä läpi ja nukkumaan menin sitten joskus puolenyön jälkeen.

Aamulla sitten lähdettiin rapsakkaassa pakkaskelissä, matkalla autonmittari näytti kovimmillaan -29,5 astetta. Vähän siinä kävi mielessä, että kuinkas paljon sitä pakkasta sai ollakkaan ennekun diesel hyytyy :-). Perille päästiin ja briardit oli D-hallissa perimmäisessä nurkassa ja aamulla ei mitään kovin pahaa ryysistä edes ollut, joten ihan mukavasti siellä oli tilaakin. Nessa oli ensin kehässä ja voitti luokkansa kera sa:n. Nuppu jäi veteraaneissa odotetusti toiseksi ja sai myöskin sa:n. Siinäkohtaa mietin, että jos veteraanit on pn1 ja pn2 ja junnu pn3, nii meille riittää, että oltais pn4, koska saataisiin silti se Cacib.  No Nessa kuitenkin meni ja voitti nartut :-O ja Rop-kehässä valittiin vielä Ropiksi :-O. Yllätti kyllä ainakin minut ja muutaman muukin ;-). Nyt saatiin se valkoinen ja kaupanpäälle vielä punakeltainenkin :-D.

Nessan arvostelu:
Exc.type. Feminine. Exc. head, good expression. Correct front. Good neck, deep chest. Very good angul. Exc, topline. Good balance. Exc. temperament and hair texture. Exc. movement. Good substance in body.
Tuomari Jose Vidal, Spain.

Nuppu ei sijoittunut Pn luokassa, mutta oli hienosti mukana vielä Smooth Breeze kasvattaja ryhmässä, joka olikin sitten ROP-kasvattaja :-).

Pitkään mietin, että jäädäänko ryhmään, koska aika häviävän pieni on se mahdollisuus, että Nessa siellä sijoittuisi. Jäätiin sitten kuitenkin, koska pessimisti on taas sitä mieltä, että Nessalle tuskin tulee kovin äkkiä uudestaan mahdollisuutta pyörähtää Kv näyttelyssä isossa kehässä :-).
FICH SECH BH JK1 TK2 Elouche del Pata Viento VAL ERI1/2, SA, PN1, CACIB, ROP!

Nessan kanssa on jotenkin kiva olla paikassa kuin paikassa, kun ei sitä kovin tunnut hetkauttavan, mitä ympärillä tapahtuu, esimerkkinä nuo ahtaat sisänäyttelyt. Nuppu taas on jotenkin vanhemmiten ruvennut enemmän reagoimaan koirien haukutaan, esim sen on joka kerta kommentoitava kotonakin kun kuulee ulkoa koiran hakuntaa. Ja selkeästi nyt näyttelyissäkin hieman varmaan ahdisti se haukkuminen ja liki parveilevat koirat. Kesänäyttelyt olisi siinä mielessä Nupun kanssa mukavampia, jos nyt on silloin vielä hyvässä kunnossa.

Loppuun vielä muutama kuva meidän yllättäjästä :-D.






torstai 3. tammikuuta 2013

Mennyttä ja tulevaa

Vuoden viimeinen bloggailu jäi, joten aloitetaan sitten uuden vuoden ensimmäinen bloggaus :-).

Viimevuoden Tammikuussa Nessa tokotteli kolmannen avo 1-tuloksen ja sai koulutustunnuksen TK2. VOI-luokka korkattiin  tuloksettomasti Toukokuussa ja sen lisäksi käytiin hakemassa vielä 5 nollatulosta luokasta :-O. Tunnari, joka toimii hienosti treeneissä, ei ole kertaakaan onnistunut kokeessa, samoin kaukokäskyt on tuottanut päänvaivaa. Luoksetulon seisomaan pysähdys on tyystin unohtunut voittajaluokassa, avoluokassa vielä pysähtyi kuin seinään kädenheilaituksella. Se vaihdetaankin nyt sitten viimein kokonaan sanalliseen, kun ei käsi toimi, niin ei vaan sitten toimi.

Nessa kävi kesäkuussa luonnetestissä ja se meni aikalailla Nessamaiseen railakkaaseen tapaan.

Näyttelyistä Nessa sai viimeisen (neljännen) sertin ja syksyllä korkattiin myös PK "ura". Ensimmäisessä kokeessa harhauduttiin jonkun sienestäjän/marjastajan jäljelle, palattiin takaisn omalle jäljelle, mutta aika meni yli. 2pv ennen 3-v synttäreitä saatiin sitten Kurikasta 1-tuloksella JK1 koulutustunnus. Oman mausteensa kokeeseen toi rankkasade, mutta ei tuntunut Nessaa haittaavan metsässä ei liioin vetisellä kentälläkään.

Käyttötuloksen myötä Nessasta tuli myös Suomen muotovalio ja loppuvuoden näyttelyihin siirryttin valioluokkaan. Joulukuun viimeinen näyttely oli Ruotsin voittaja ja Nessa sai sieltä sertin sijoitukselle Käy ERI1/2 Sa SERT. Sertin myötä Nessalle vahvistetaan myös Ruotsin muotovaliotitteli :-).

Sen verran tulevaan, että jäljen osalta tavoitteena on se JK2, tokossa jatkamme voi-luokan tahkoamista (todellista tahkoamista on ollutkin) ja näyttelyissäkin meitä näkee kotimaassa ja muutama ulkomaanreissukin saattaa olla tiedossa :-D. Hausta yritämme saada ilmaisun kuntoon ja jos se loksahtaisi paikoilleen, niin kenties korkkaamme myös haun alokasluokan.
FICH SECH BH JK1 TK2 Elouche del Pata Viento
Nuppu kävi viimevuonna neljästi näyttelyissä, kaikista sai SA:n ja kolmessa sijoittui PN luokassa. Viimeisimmässä oli myös ROP, ROP-veteraani, RYP-2 ja BIS-VET2 :-). Nuppu täytti syyskuun lopussa 10-vuottta ja on mieleltään edelleen pirteässä kunnossa. Turkki on pehmentynyt iänmyötä, mutta edelleen se on helppohoitonen. Nuppu onkin keskittynyt ruuan ja rapsutusten kerjäämiseen ja lelujen ja Ziran höykyyttämiseen. Tänävuonna saatetaan muutamassa näyttelyssä käydä, yhteen se nyt on ainakin ilmaseksi ilmoitettu :-).

CIE LTCH LTW-06 FIW-07-08 Smooth Breeze Legacy of Witch
Zira ei osallistustunut viimevuonna minkään kokeeseen, eikä yllättäen käynyt myöskään näyttelyissä ;-). Taivoitteita/toiveita Nupun ja Ziran osalta on lähinnä pysyä "terveenä" ja hyväkuntoisena vielä pitkän aikaa. Zira täyttää heinäkuun lopussa 8-vuotta, katsotaan pääseekö neiti tättähäärä korkkaamaan ihan veteraani kehät :-).
BH TK2 (VOI1) Smooth Breeze HD Shovelhead


Loppuun vielä Nupua ja Ziraa leikin tiimellyksessä :-)
Sitten piti vielä tylsästi poseerata :-D