sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Ikäviä uutistia+ Nessa fyssarilla

Zira on tässä viikolla pari kertaa makuulla ollessaan vinkassut/ulahtanut, niin että vähän havahtuu, että oliko se haukoitus, vinkasu vai ulahdus ja ylipäätään vinkasiko tuo koira. Päällisin puolin sen koittelinkin, Ziralla on ollut takapäässä jäykkyyttä, mutta ei se tuntunut mitään kohtaa sen kummemmin aristavan.

Zira ei ole koskaan ollut semmonen "paijattava" koira, vaan yleensä vaihtaa paikkaa tai lähtee pois, jos meinaat liikaa silitellä, vähän kuin vaivaantuu. Huomio ylipäätään aiheuttaa hepuleita, se ei siis millään tavalla pysähdy nauttimaan rapsutteluista vaan kieppuu jalkojen välistä riumuissaan. On siis ihan erilainen kuin Nuppu ja Nessa. Nuppu tunkee syliin asti, loppumaton halipula kun on, ja nauttii suunnattomasti pienistäkin halimis/rapusuttelu hetkistä ja vaatii aina lisää ja lisää. Nessalla ei ole ihan niin kova halipula kuin Nupulla, mutta nauttii silittelyistä ja eritoten kääntää aina vatsaa esiin, silitähän vatsastakin kiitos.

Takasin siis asiaan. Esa löysi perjantaina ihan sattumalta Ziran viimeisestä nisästä patin ja soitti mulle töihin, että voiko koiralla olla tissisyöpä. Saatiin aika jo heti perjantaille. Lääkäri sitä koitteli ja sanoi moneen kertaan, että tämä ei nyt valitettavasti tunnu kovin  hyvältä. Patti on siis semmosen pötkylän muotoinen ja pötkylässä on yksi kivikova patti ja nisästä tulee veristä eritettä. Lääkäri sanoi, että näissä nisäkasvaimissa voi olla sekaisin hyvälaatuisia- ja pahanlaatuisiakasvaimia, joten ohutneulanäytteet on aika turhia.

"Ziralla todetaan vasemmalla puolella viimeisessä maitorauhaslohkossa pehmeämpää turvotusta ja syvemmällä kovempi massa (d 10mm). Nisästä tulee puristattessa veristä eritettä.
Todennäkoisesti kyseessä on mammakudoksen kasvain sekä - tulehdus.

Hoitona maitorauhaskudosta pienentävä lääke (galastop) reseptin ohjeen mukaan, sekä antibiootti  ja kipulääke ohjeen mukaan.
Kontrollo ennen kuurin loppumista
Tarkistetaan kontrollissa, miten mammakudos on muttunut ja päätetään jatkosta sen mukaan.


Pikaista paranemista ja toivotaan parasta!"

Lääkitys on siis ainakin nyt alkuu 2 vkoa ja toiveena on tietysti, että kyseessä on vaan paha tulehdus ja lääkkeiden avulla poistuu koko patti. Sitä ei ole tietoa kauanko tuo patti siellä nisässä on ollut, juurikin sen vuoksi, että Ziraa ei tule sillain lällyteltyä. Jos patit vielä kahden viikon jälkeen on jäljellä, niin jatkohoito on sitten leikkaus, sydänvikaisen Ziran nukuttaminen vaan ei ole kovin yksikertaista.
Kylmä tosia-asia on vaan se, että jos kyseessä on pahanlaatuine kasvain, niin puolet niistä uusiutuu ja lähettää etäpesäkkeitä keuhkoihin. Jos se on jo levinnyt, niin leikkausta ei enää kannata tehdä. No kahden viikon jälkeen ollaan viisaampia.
Zira <3
Zira on ollut kuitenkin ihan normaali iloinen tättähäärä itsensä, mikään muu ei ole viitannut siihen, että se voisi olla kipeä, kuin ne kaksi erillistä vinkaisua makuulla ollessaan. Eläinlääkäsissä Zira kyllä yllätti positiivisesti, aiemmin sillä on on ollut ainut suunta vain pois sieltä, niin nyt aika suhteellisen rauhallisesti odotteli, kyllä sitä selvästi vähän jänitti, mutta sille riitti, että olin siinä tukena <3.

Nessa kävi tiistaina fyssarilla, koska minua on jo hetken aikaa häirinnyt juostessa jonkin sen liikeessä. Siitä ei ole ollut minkäänlaista vetoapua, juoksee kyllä siinä edessä, mutta ei vedä. Se juoksi mielestäni myös hiuksen hienosti vinossa, näkee niistä valjaista ja takapää ehkä hieman myös pompottaa. Väärässä en ollut ja Nessalla oli sekä rintaranka, että lantio jumissa. Fyssari vakkuuteli, että ne huskyvaljaat ei voi sitä jumittaa, vaan syynä on agility. Fyssari sai sen aika hyvin auki ja saatiin myös ohjeet miten itse pystyy rintaa ja lantiota venyttämään/helpottamaan. Eilen käytiinkin sitten viikon tauon jälkeen juoksemassa ja huomattavasti paremmalta taas näytti :-)


maanantai 10. helmikuuta 2014

Kansainvälisesti kaunis :-)

Näyttelyvuosi lähti käyntiin Turusta 18.1.2014 ja muutama vko ennen Turun KV näyttelyä naureskelin, että viimevuonna näyttelyyn mennessä auton mittari huiteli lähemmäs -30 astetta ja nyt oli asteet vielä reilusti plussan puolella. No ilmatila teki sen täyskännösksen ja tänä vuonna Turkuun lähdettäessä oli yli -20 pakkasta.

Briardeja oli ilmoitettu 18kpl, mutta vain 15kpl taisi kehässä pyörähtää. Nessa oli ainut valioluokassa ja sijoittui PN luokassa toiseksi ja sai cacibin.

Arvostelu:
4 years. Nice size. feminine head. very well proportioned. Correct, strong Scissorbite. Medium dark eye. Ear high set. Good neck&Back. Very well developed chest. Well angulated in front & rear. Moves well. Correct tailset. Nice coat.
Tuomari Dirk Spruyt, Belgia.

Nyt viikonloppuna oltiin Tallinnassa, mentiin jo lauantaina shoppaileemaan ja sunnuntaina pyörähdettiin kehässä. Nessa oli VSP ja sai Cacibin. Cacib oli Nessalle kymmenes ja nyt on aikarajakin täynnä, eli voidaan laittaa CIB ja CIE hakemukset eteenpäin :-)

Arvostelu:
Feminine, very good head, dark eyes, good front, very good topline, excelent chest, excelent coat, very good angulation behind, moves free.
Tuomari. Jean-Jacques Dupas, Ranska


Näyttelystä ei tullut otettua yhtään kuvaa, kehäkin oli niin nopeasti ohi, ettei ehtinyt melkein kissaa sanoa :D Koska meidän ei tarvinnut jäädä ryhmiin, niin suoritettiin vielä pika shoppailut tallinnassa ja vaihdettiin laiva aiempaan. Oikeastaan ihan mukava tulla reissusta kerrankin ihan ajoissa kotiin :-).

CIB* CIE* NORD FI SE DK BALT EE LV LT CH SE sel-13 TLNW-13 BALTW-13 BH JK2 HK1 TK2 Elouche del Pata Viento
Kelien puolesta täällä on taas tullut vettä ja lämpötila on plussan puolella. Joka tarkoittaa sitten taas sitä, että kaikki jalkakäytävät ovat kuin luistinratoja ja joudutaan hetkeksi laittaa meidän juoksuharrastus tauolle. Itsellä on kyllä nastalenkkarit, mutta ei ole järkeä Nessaa sinne laittaa liukastelemaan. Ostin sporttrackeriin sykevyönkin ja sitä kerittin jo muutama kerta käydä testaamassa.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Briardkilpailut


Joka vuosi Suomen Briard ry palkitsee vuodessa parhaiten  menestyneet koirat. Nessa osallistui tietysti kaikkiin skapoihin mihin vaan tuloksillaan pystyi ja sijoittuikin ihan kivasti niissä :-). Aktiivinen Nessa (vai omistaja ;-) ) voitti Vuoden Aktiivibriard kilpailun yhdessä Pätkän kanssa. Nessa on myös vuoden 2011 Aktiivibriard, vuonna 2012 Nessa sijoittui toiseksi häviten pisteellä voittajan.

Näyttelybriard kisassa Nessa sijoittui toiseksi niikuin myös Vuoden pk-briard kilpailussa. Berger de Brie kisassa Nessa oli kolmas.
Vuoden Aktiivibriard 2011 ja  2013 

Nuppu osallistui kahdella näyttelyllä näyttelybriard ja veteraani kisaan. Veteraaneissa Nuppu oli kolmas (3 osallistujaa) ja näyttelybriard kilpailussa yhdellä näyttelytuloksella myöskin viimeiseksi :-)
Vuoden Veteraanibriard 2013 sija 3.