keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Vihdoin terve

Tähänastisen elämäni ehkä kamalimmat päivät tuli koettua 2 vkoa sitten, Nessa tuli kipeäksi.
8.9 Tiistaina ennen kun lähdettiin treeneihin katsoin, että keventääkö Nessa oikeaa etujalkaa. Mitään kipeää kohtaa siitä en löytänyt, mutta anturan välissä oli takku, joten ajattelin, että ehkä se oli se. Ehkä se oli silloin jo vähän rauhallisempi, mutta treeneissä suht normaali, kuitenkin joku vähän vaivasi. Pikku nurtsijäljellä ilmaisi esineet maaten sillain vinossa, että oikea takajalka oli päällä . Jokunen viikko aiemmin pudotti 2kg kapulan etujaloilleen, tehtiin siis vauhtipalautuksia. Hetken piti silloin etujalkaa ylhäällä, pienen hetken, mutta mietin ettei se olisi tehnyt ranteeseen tms hallaa. No ei ollut.


9.9 Keskiviikkona se sitten päivällä alkoi ontumaan oikeaa takajalkaa ja oli jotenkin vaisu. Tilasin sille lääkärin, ortopedille, ja sain sen torstaiaamuksi. Illalla käytiin nopsasti kaupassa ja kun tultiin kotiin, niin Nessa makasi sohvalla kyljellään ja haukkoi henkeä. Melkoinen paniikki tuli kun se siitä nousi ja alkoi yökkimään. Lähdettiin päivystykseen. Kaikkein eniten pelkäsin kiertymää. Eläinlääkäri koitteli vatsaa mutta se oli pehmeä ja aristamaton. Nessalla oli 39,9 astetta kuumetta ja seuraavaksi tutkittiin kohtu, märkäkohtu voi nostaa kuumeen. Kohtu oli kuitenkin normaali. Veriarvoissa oli lievä anemia ja tulehdusolut koholla. Elimienarvot normaalit ja punkkivälitteiset taudit negatiiviset. Punkki olisi voinut aiheuttaa juurikin vastaavanlaisia oireita, ontumista( moniniveltulehduksen), kuumeen, huonovointisuuden

Kuvasivat varmuuden vuoksi vielä vatsan ja siellä ei ollut kaasua. Eläinlääkäri sanoi, että kiertymä ei nosta kuumetta, ellei suolisto ole pahasti tulehtunut ja kuvissa ei näkynyt mitään siihen viittaavaa. Nessan huonon kunnon vuoksi lähdettiin Tampereen Univetista  jatkolähetteeltä Hattulan eläinsairaalaan yöksi. Siellä eläinlääkäri sanoi myös että vatsakuvissa ei ollut kaasua ja vatsa ei tunnu siltä. Puhui että keuhkokuume voi nostaa kuumeen. Ottivat myös haimatulehdusarvot ja ne oli normaalit. Aivan kamalaa oli jättää se sinne, kukaan ei tiennyt mikä sillä on. Lääkäri soitti yhdeltä yöllä kun oli saanut otettua kuvat keuhkoista ja crpn. Kuvissa ei selvästi näkynyt tulehdusta, mutta lievästi korostunut keuhkoputkien kuvioitus ja crp voimakkaasti koholla, taisi olla tuolloin 240. Puhe oli että soittavat sitten aamupäivällä, ellei tila romahda yöllä.

Kun puhelin soi kuudelta aamulla sain varmaan sydänhalvauksen. Kuitenkin uutiset oli pääasiassa hyviä. Kuume oli laskenut  crp oli laskenut, se oli silloin 194 ja koira piristynyt. Mutta se oli hengitysvaikeuksien (hengitystiet rohisivat) vuoksi niellyt ilmaa ja vatsassa oli nyt näkynyt vähän kaasua. Vatsa oli edelleen pehmeä ja aristamaton. Kysyivät lupaa letkuttaa sen, ettei kaasu lisäänny ja vatsalaukku kierry. Sanoivat että kaasun kertyminen johtui siitä sen tilasta.

" Toimenpide tehtiin inhalaatioanestesiassa, jonka yhteydessä Nessa oli intuboituna (hengitysputki). Toimenpiteen alussa hengitysputkea asentaessa todettiin nielun olevan voimakkaasti turvoksissa ja nielussa olevan kohtalaisen sitkeää valkoista limaa. Sekä turvotus, että lima vaikeuttivat hengitystä..."

Todennäköisesti tuo  turvonnut kurkku aiheutti sen yökkimisenkin.

10.9 Torstaiaamuna ei ollut kovin helppo meikata turvonneita silmiä, eikä työnteostakaan kyllä oikein mitään tullut. Meillä olisi ollut jälkikoepaikka 13.9, joten piti peruuttaa se. En löytänyt kuin puhelinnumeron paikkaan, enkä kyllä kyennyt soittamaan, joten laitoin tekstivietin. Tarpeeksi vaikeaa oli soittamalla peruuttaa se ortopediaika.

Soittoa klinikalta ei kuulunut puoleenpäivään mennessä joten soittelin sitten itse sinne. Kuume oli pysynyt poissa, aika väsynyt se vielä oli ja ruoka ei maistunut, mutta oli kuitenkin kotiutuskuntoinen.

"Nessa vastasi klinikalla hyvin atibioottihoitoon. Epäilynä alkava keuhkotulehdus (pneumonia), joskus keuhkomuutokset havaitaan rötgenkuvissa vasta viiveellä.

Kotona jatkuu suun kautta antibiootti Synolox ohjeen mukaan tästä illasta alkaen.

Kontrolli 5-7 vuorokauden kuluttua, jolloin tarvittaessa kotrollirötgenkuvat. Yhteys klikalle jo aiemmin, jos vointi uudemman kerran heikkenee, kuume jälleen nousee tai ilmenee muita oireita"

 Kotona sitten sain sen syömään raakalihapullia, niiden mukana meni hyvin antibiootitkin. Synolyxia syötiin 1,5tablettia aamuin illoin alkaen tästä illasta. Illalla vielä mittasin kuumeen ja se oli normaali. Sen hengitys rohisi ja yöllä oli hyvä että pitikin vähän ääntä, kuuli ainakin että se hengittää.
Olivat vähän enemmän ultrailleet sisäelimiä
11.9 pe aamuna sitten rohina oli poissa ja oikein hotkaisi raakalihapullien  sisällä olevat antibiootit. Mutta takapää näytti vähän kankealta, ontuminen oli tullut takaisin, niin kuin myös kuume (39,7) ja lähettiin takaisin Hattulaan. Eläinlääkäri mietti, että onko sillä niveltulehdus ja koitteli polvia, jos ne olisi turvoksissa niin voisi olla niveltulehdus, mutta ei ollut, eikä kuvissakaan turvotusta näkynyt. Keuhkokuvat näytti samalta kuin edellisenä päivänä ja crp ei ollut laskenut edellisestä yhtään. Keskusteltiin lääkityksestä, mun nähdäkseni annostus oli hyvin pieni verrattain siihen kuinka korkea crp oli ja tuolla samalla synolyx annostuksella on syöty pikkuvaivoihinkin. Puhuttiin myös siitä punkin mahdollisuudesta, vaikka pikatesti näytti negatiivista, siitä oli siinä kohtaa otettu jo 2 testiä ja yksi lähetty ulkopuolellekin tarkemmin syynättäväksi. Perjantainakin lähetettiin verta myös jonnekin ulkopuolelle, että näkyykö siinä mitään autoimmuuniin viittaavaa. Punkkiantibiootti on doximed, sitä käytetään myös jos on infektio hengitysteissä. Eläinlääkäri oli kuitenkin alkuun sitä mieltä, että koitetaan ensin kortisonia ja synolyxin määrän nostoa. Nessalla oli bakteeriperäinen tulehdus, kun kuitenkin vastasi hyvin antibioottiin. Pääsin jo kotiin kun eläinlääkäri soitti, laittoi kuitenkin varmuuden vuoksi doximedin rinnalle, aamuin illoin 2 tablettia. Synolyxia syötiin hevosenannoksella, 2 aamulla, 2 päivällä ja 2 illalla.

12.9 la iltapäivällä Nessa sitten jo pikkuhiljaa alkoi olemaan oma itsensä. Kuinka sitä voikaan olla iloinen kun koira haukkuu autossa tai vetää remmissä :-) Viikonloppu syötiin tuota hevosenannosta ja maanantaista soittokontrollin jälkeen pelkkää doximediä.



15.9. kontrolliverikokeessa tulehdussolut oli jo hyvin laskenut. Punasoluarvot vielä himpun verran anemianpuolella, mutta parantuneet edellisestä, crp saatiin seuraavana päivänä ja se oli 39.



Nyt maanantaina 21.9 otettiin sitten viimeinen verikontrolli ja nyt alkoi olemaan arvot jo normaalilla tasolla, crp taas seuraavana päivänä ja se oli 8, eli terve :-) Ulkopuolisista laboratorioista oli myös tullut tulokset ja edelleen ei löytynyt mitään punkkiin viittaavaa, eikä myöskään autoimmuunisairauteen. Nessan veriarvot oli kokoajan liian hyvät ollakseen mitään autoimmuunia, mutta halusivat myös tarkistaa sen.

Nessalla oli bakteeriperäinen hengitystieinfektio, eläinlääkäri sanoi, että ei se ole poikkeuksellista, ei tosin kovin yleistä, mutta niin kuin ihmisetkin, koiratkin voi saada keuhkotulehduksen/keuhkoputkentulehduksen/hengitystieinfektion. Ontuminen johtui kuumeesta, se ontui vain silloin kun oli kuumetta, onhan sitä itselläkin jokapaikka kipeä kun on kuumetta. Aiheuttiko sitten joku vierasesine( esim heinä/ruoho) tulehduksen siellä kurkussa, mene ja tiedä ja kuinka kauan se oli siellä muhinut. Vähän pienen ajan sisään olen miettinyt miten se on toisinaan väsynyt mielestäni vähän turhan nopeasti, mutta toisaalta taas kuitenkin jaksanut aika normaalisti.
 Mutta todella toivon ettei se ollut mitään tarttuvaa, Nupun kunto ei olisi kyllä kestänyt.
Montakohan sydäntä tähän voi laittaa <3 <3 <3 on se vaan niin rakas <3
Olipa Nessan vakuutuksesta kerrankin jotain hyötyäkin, käytettiin koko korvauskatto, joka meni mielestäni ylikin. Siinä kohtaa oli kyllä aivan sama mitä maksaa, kunhan saa koiran kuntoon.

Väännetään veistä vielä haavassa, tänä aamuna sain puhelun, että olisin varapaikalta nro.2 päässyt kokeeseen (kokeessa 3 kolmosen paikkaa), mutta vaikka Nessa on jo terve, dopingvaroajat on vielä päällä. Se oli jo toinen koepaikka joka menetettiin kahden viikon sisään. No elämä on, pääasia että Nessa on kunnossa <3

1 kommentti:

  1. No huh..olipas sairaskertomus :O
    Säikäyttävät toisinaan poloisia omistajiaan, nämä meän koirat..
    Onneksi Nessa on taas terve! Tsempit ja hyviä vointeja jatkossakin :)
    -Hippijengi

    VastaaPoista