maanantai 18. kesäkuuta 2012

Iso leikkikenttä ja lampaita

Nessa kävi luonnestestissä 16.6 Nokialla. Tuomarit oli Irene Puputti, Marco Vuorisalo ja joku harjoitustuomari.
Nessahan meni kentälle sillä mentaliteetillä, että nyt pääsee leikkimään  ja haastoi haastettelun aikana tuomaria leikkiin. Harjoitustuomari leikitti Nessaa ja jotenkin ihmettelin, että miten se nyt noin huonosti leikkii. Videolta löytyikin sitten syy, leikittäjä leikitti koiraa koira ihan remminmitan päässä roikkuen, löysää ei tullut koko leikitystuokion aikana.  Videolta kuuluu kuinka koira  kuristaa kohta itsensä ja sitten tulee keppiin läppäsy. Koska koira putosi kalikasta, se ei kestänyt tuomareiden mielestä painetta, joten taistelutahto +2 kohtuullinen.  Taistelutahto +2 kohtuullinen, siihen kastiin aikapitkälle pääsee kaikki, jotka jotenkuten leikkivät. Ziran arvosteluohjeessa seisoo sama +2 kohtuullinen, vaikka muistaakseni se ei leikkinyt muutakuin minun kanssani. .
Kelkan alussa Nessa haastaa leikittäjäänsä uudelleen leikkiin, kunnes huomaa kelkan lähestyvän. Nessa menee katsomaan kelkkaa samantein kun se pysähtyy. Tynnyrilläkään ei mitään ongelmaa ollut. +1 hieman pehmeä hieman yllätti. Pehmeyteen käsittääkseni vaikuttaa, kuinka koira palautuu ikävistä asioista, jääkö joku kummittelemaan, kerääkö koira kuormaa testin aikana. Nessan mieltä ei kyllä saatu testin aikana järkytettyä.
Toimintakyky +1 kohtuullinen. Ei kuulemma ihan kaukana +2:sta, tuomari olisi toivonut enemmän kommentointia seinässä. Itse olen kuvitellut, että seinäkokeessa katsotaan koiran terävyyttä. Tomintakyky voidaan rinnastaa koiran rohkeuteen.
Tässä tulokset kokonaan:
Toimintakyky +1 Kohtuullinen
Terävyys +1 Pieni ilman jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +1 Erittäin vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++
Loppupisteet 142p, laukausvarma.
Hauskaa tuntui Nessalla olevan koko testin ajan, ei kovin saatu neidin mieltä järkkymään koko aikana. Pimeässä huoneessa kuulin Nessan kokoajan liikkuvan kolinoista huolimatta. Kovin kiire sillä ei ollut minun luokse, touhuili jotain, mutta tuli ilman apuja paikalle. Seinässä Nessa hieman pakotti itse itseänsä ja laittoin maahan. Sieltä sen kummemin väistelemättä katseli kun täti huitoin kepin kanssa. Nessa on tosi avoin vieraita kohtaan ja luulen oikeasti, että Nessa ei vaan voi uskoa, että kukaan ihminen voi tehdä sille pahaa.  Noihin pisteisiin menee kyllä monen näköistä monta erilailla käyttätyvää koiraa. Ihan kaikkea en noista suorilta allekirjoita, mutta näkemyseroja taitaa aina vähän olla. Luonnetesti samoin MH-kuvaus pitää nähdä itse, pisteet ei todellisuudessa paljoakaan kerro. Mielestäni testi meni hyvin ja Nessa oli ihan oma railakas itsensä koko testin. Koira palautuu ikävistä tilanteista (vaikka ei ne tilanteet tainnut Nessan mielestä olla kovin ikäviä) nopeasti, eikä mistään jäänyt kummituksia. Itse tykkään tosi paljon Nessan avoimuudesta ja elämänasenteesta. Onhan silläkin omat ärsyttävyydet (esim. uimismania), mutta ne on pientä hyvien ominaisuuksien rinnalla. Nessa arvosteltiin luonnestissä erittäin vilkkaaksi. Kyllähän se oikeassakin elämässä huomaa paljon asioita, mutta vaikka onkin vilkas, niin Nessa ei ole ollenkaan häiriöherkkä töitä tehdessä, keskittyy itse tekemiseen. Ja ennen kaikkea osaa myös rauhoittua kun on sen aika.  Testissä leikkiin haastamiset taitaa aika pitkälle juontaa juurensa muutamista maalimiehen leikityspäivistä. Puolustuhalukin taisi mennä aika pitkälle leikin varjolla .
Tässä linkit Nessan luonnetestiin.

http://www.youtube.com/watch?v=5l95mmcOKy8&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=-yy3pL5adI8&feature=youtu.be

Sunnuntaina käytiin taas paimennessa Somerolla. Nyt oli tytöllä alkuunsa ihan korvatkin tallella ja kaksi ensimmäistä kierrosta meni ihan kivasti. Kolmas kierros tehtiin isolla pellolla isolla laumalla. Alkuun meni ihan ok, mutta sitten jäätiin jumiin (tai minä jäin) kun en saanut sitä maahan kuin hetkellisesti.  Tarpeeksi paljon kun koira sekä minä turhauduttiin, niin loppu olikin sitten aika kaaosta. Ohjaaja sai noottia, että pitäisi antaa koiralle enemmän tilaa ja päästää se tekemään itsenäisesti. Mutta kun ei vaan uskalla/pysty, vaan koko ajan yritän kontrolloida sen tekemisiä. Hienosti meni paimennukset, lukuunottamatta sitä lopun kaaosta. Kuviakin on, kunhan vaan kamerasta purettua.

Viimeksi jo kirjoitin, että seuravaana olisi rotumestruustoko ja erkkari tiedossa, nyt ne on ihan oikesti sitten seuraavana tiedossa .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti