sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Ikäviä uutistia+ Nessa fyssarilla

Zira on tässä viikolla pari kertaa makuulla ollessaan vinkassut/ulahtanut, niin että vähän havahtuu, että oliko se haukoitus, vinkasu vai ulahdus ja ylipäätään vinkasiko tuo koira. Päällisin puolin sen koittelinkin, Ziralla on ollut takapäässä jäykkyyttä, mutta ei se tuntunut mitään kohtaa sen kummemmin aristavan.

Zira ei ole koskaan ollut semmonen "paijattava" koira, vaan yleensä vaihtaa paikkaa tai lähtee pois, jos meinaat liikaa silitellä, vähän kuin vaivaantuu. Huomio ylipäätään aiheuttaa hepuleita, se ei siis millään tavalla pysähdy nauttimaan rapsutteluista vaan kieppuu jalkojen välistä riumuissaan. On siis ihan erilainen kuin Nuppu ja Nessa. Nuppu tunkee syliin asti, loppumaton halipula kun on, ja nauttii suunnattomasti pienistäkin halimis/rapusuttelu hetkistä ja vaatii aina lisää ja lisää. Nessalla ei ole ihan niin kova halipula kuin Nupulla, mutta nauttii silittelyistä ja eritoten kääntää aina vatsaa esiin, silitähän vatsastakin kiitos.

Takasin siis asiaan. Esa löysi perjantaina ihan sattumalta Ziran viimeisestä nisästä patin ja soitti mulle töihin, että voiko koiralla olla tissisyöpä. Saatiin aika jo heti perjantaille. Lääkäri sitä koitteli ja sanoi moneen kertaan, että tämä ei nyt valitettavasti tunnu kovin  hyvältä. Patti on siis semmosen pötkylän muotoinen ja pötkylässä on yksi kivikova patti ja nisästä tulee veristä eritettä. Lääkäri sanoi, että näissä nisäkasvaimissa voi olla sekaisin hyvälaatuisia- ja pahanlaatuisiakasvaimia, joten ohutneulanäytteet on aika turhia.

"Ziralla todetaan vasemmalla puolella viimeisessä maitorauhaslohkossa pehmeämpää turvotusta ja syvemmällä kovempi massa (d 10mm). Nisästä tulee puristattessa veristä eritettä.
Todennäkoisesti kyseessä on mammakudoksen kasvain sekä - tulehdus.

Hoitona maitorauhaskudosta pienentävä lääke (galastop) reseptin ohjeen mukaan, sekä antibiootti  ja kipulääke ohjeen mukaan.
Kontrollo ennen kuurin loppumista
Tarkistetaan kontrollissa, miten mammakudos on muttunut ja päätetään jatkosta sen mukaan.


Pikaista paranemista ja toivotaan parasta!"

Lääkitys on siis ainakin nyt alkuu 2 vkoa ja toiveena on tietysti, että kyseessä on vaan paha tulehdus ja lääkkeiden avulla poistuu koko patti. Sitä ei ole tietoa kauanko tuo patti siellä nisässä on ollut, juurikin sen vuoksi, että Ziraa ei tule sillain lällyteltyä. Jos patit vielä kahden viikon jälkeen on jäljellä, niin jatkohoito on sitten leikkaus, sydänvikaisen Ziran nukuttaminen vaan ei ole kovin yksikertaista.
Kylmä tosia-asia on vaan se, että jos kyseessä on pahanlaatuine kasvain, niin puolet niistä uusiutuu ja lähettää etäpesäkkeitä keuhkoihin. Jos se on jo levinnyt, niin leikkausta ei enää kannata tehdä. No kahden viikon jälkeen ollaan viisaampia.
Zira <3
Zira on ollut kuitenkin ihan normaali iloinen tättähäärä itsensä, mikään muu ei ole viitannut siihen, että se voisi olla kipeä, kuin ne kaksi erillistä vinkaisua makuulla ollessaan. Eläinlääkäsissä Zira kyllä yllätti positiivisesti, aiemmin sillä on on ollut ainut suunta vain pois sieltä, niin nyt aika suhteellisen rauhallisesti odotteli, kyllä sitä selvästi vähän jänitti, mutta sille riitti, että olin siinä tukena <3.

Nessa kävi tiistaina fyssarilla, koska minua on jo hetken aikaa häirinnyt juostessa jonkin sen liikeessä. Siitä ei ole ollut minkäänlaista vetoapua, juoksee kyllä siinä edessä, mutta ei vedä. Se juoksi mielestäni myös hiuksen hienosti vinossa, näkee niistä valjaista ja takapää ehkä hieman myös pompottaa. Väärässä en ollut ja Nessalla oli sekä rintaranka, että lantio jumissa. Fyssari vakkuuteli, että ne huskyvaljaat ei voi sitä jumittaa, vaan syynä on agility. Fyssari sai sen aika hyvin auki ja saatiin myös ohjeet miten itse pystyy rintaa ja lantiota venyttämään/helpottamaan. Eilen käytiinkin sitten viikon tauon jälkeen juoksemassa ja huomattavasti paremmalta taas näytti :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti