maanantai 19. toukokuuta 2014

Kesä :-)


Nyt on muutaman päivän ollut jo niin lämmintä, että lenkilläkin pärjää jo lyhythiasella paidalla :-) Tänään varsinkin oli jo semmonen kuuman kostea ilma, lämpöä lähemmäs 30 astetta, joka enteilikin sitten astetta kovemman ukkosmyrskyn.

Ensimmäistä kertaa tuli vähän kuvailtua pihaakin, useempi puska/puu alkaa pikkuhiljaa vihertämään ja kukkimaan. Heti alkuun pitää todeta, että en ole kovin kummoinen viherpeukalo, sen vuoksi kaikki pihasta löytyvät lajikkeet, puskat ja kukat on yritetty valkata kestävyyden ja helppohoitoisuuden perusteella :-D

Aikaisin kukkivista Suklaakirsikka aloitti jo eilen Suklaakirsikka istutiin jo samana kesänä kuin oltiin muutettu, eli tänävuonna tulee 3 vuottaa sitten. Kirsikka teki jo muutaman kirsikan istuttamis vuonna, viimevuonna tuli jo vähän enemän ja tänävuonna jos kukkien määrällä on vaikutusta tulevaan satoon, niin uskoisin kirsikoita tulevan vielä vähän enemmän.

Pihasta löytyy myös Latvian matala kirsikkapuu ja se on selkeästi myöhemmin herännyt kun kaverinsa suklaa :-). Latvialainen ei viimevuonna vielä tehnyt yhtään kirsikkaa, ei tosin keväällä tehnyt yhtään kukkaakaan, katsotaan miten sitten tänä vuonna.

Myös omenapuut ovat vielä vasta vihertymässä, lehdet on vielä hiirenkorvalla, niikuin on myös luumupuu sinikassa. Sinikkakaan ei tuottanut vielä satoa viimevuonna, mutta valkeakuulas omenapuu teki muutaman omenan. Koska piha on pieni, niin puutkin ovat kääpiömalleja. Toiseen omenapuuhun oli juurrutettu 3 eri omenapuuta, eli joskus tulevaisuudessa pihasta löytyy sitten neljää erilajiketta omenoita.Olisin halunnut päärynäpuun, mutta en löytänyt siitä kääpiömallia :-).

Ja edelleen koska piha on pieni niin useat puskatkin on "hyöty" puskia.
Pensasmustikat 2xAino ja 1x Alvar näkyy tekevän nekin ainakin enemmän kukkia mitä edellisinä vuosina. Kukat, eikä lehdetkään, ole vielä kunnolla auki, mutta nuppuja jo näkyy. Viimevuonna muistaakseni kukki vain ainot, nyt alvarkin on innostunut kukkimaan :-)


 Nuo pensasmustikat oli muuten tosi hienon väriset syksyllä.

Meillä on raja-aitana isotuomipihlaja. Piiskataimina se muuttovuonna syksyllä istutettiin ja sitä on nyt kahtena keväänä leikattu, että haarautuu alhaalta asti. Raja-aita kukkii tänä vuonna vasta ensimmäistä kertaa, koska leikkausvuonna se ei kuki ja tänä vuonna ei leikattu :-).

 Riipparaidan oksat joutui ensimmäisenä vuotena jänisten ruuaksi, viime talvena sai sekin sitten verkot ympärileen. Tosin talvi oli kyllä niin onneton, että koko verkkoja ei olisi edes tarvittu. Ennekun jänis popsasi oksat napaansa, niin ne ylsi maahan asti. Keväällä oli oksista jäljellä enää noin 10-20cm. No haarautuupa tuokin puu sitten väähän enemmän.


 Jottei nyt ihan koirattomaksi tämäkään päivitys jäisi, niin käytiin Nessan kanssa viikonloppun Rauman kr näyttelyssä. Raumalla oli 8 briardia, 4 urosta ja 4 narttua.

"4 years, feminine, corr. shape & size of eyes, corr. ears. Enought lenght of body, excelent placement of neck. Nice topline, excelent shape of tail. A bit straight in shoulders. Corr. dewclaws, good drive in back, corr. coat and color. VAL ERI SA PN1 VSP"

Tuomari: Beata Petkevica, Latvia
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti