maanantai 3. elokuuta 2015

Kirimistä ja läpivalaisua

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna piipahdettiin erikoisnäyttelyssä Käy Erin verran


"Typical head. Correct ears. Complete scissor bite. Eyes should be a bit darker. Very nice proportions. Long neck. Correct topline. Shoulder a bit straight. Exc. coat. Dewclaws ok. Correct movement. Tail carried a bit high. Friendly charachter"
Tuomari: Marlies Werkmeister
Erkkarikuvat: Tuula Tanska/Harri Puranen


Kesäloma alkoi 13.7 ja tehokkaasti alkoikin. Kolme ensimmäistä päivää vietetiin Pialla ja varsinainen bootcamp-leiri se olikin :-D. Heti loman alkajaisiksi piti laittaa joka aamu kello viideltä soimaan ja suunnata pellolle ja illalla uudellen, siinä välissä käytiin juoksemassa (Pian mukaan 5km lenkki, sport trackerin mukaan lähes 9km :-P ) Nessa pääsi vihdoin uimaan (meni näin myöhäiseksi, kun tiineydestä ei ollut varmuutta) ja leikkimään Pätkän kanssa :-) 
Leikki- ja uimiskuvat: Pia Pynnä


Uimapaikassa järvenrantaa pitkin kulki kävelytie ja siellä pääsi monesta kohtaa uimaan. Nessa tietysti käytti tilaisuuden hyväksi ja molskahti joka kohdasta järveen. Huvitti, kun se ei viitsinyt edes ravistella itseänsä, kunnes kävelytie erkani metsän puolelle :-D
 
Nessa kykenee kyllä uimaan ihan normaalistikkin, mutta jos ei ole aaltoja mitä jahdata, niin voi ihan itse tehdä pärskeitä mitä ottaa kiinni :-D

Muuten lomalla ollaan oltu kyllä harvinaisen laiskoja treenamisen suhteen. bootcampin lisäksi ollaan käyty kerran, siis oikeasti vain kerran metsäjäljellä, noin 1km pari piikkiä ja pari normi kulmaa. Jälki kulki tauon jälkeen hienosti ja kaikki kepitkin nousi. Esineitä on käyty ottamassa kerran ja siellä sitten tarvitsi vähän muistutella, että onko se ruutu jäljestystä vai esine-etsintää varten. Muikkarin jälkeen rupesi esineetkin hienosti nousemaan. Tarvinee varmaan käydä toistekkin koittamassa ennen pk-mestiksiä :-D. Suurin syy jäljestämättömyyteen taitaa olla se, että meidän normi jäljestysmetsä ei ole enää käytössä, koska alkoivat louhimaan siellä kalliota (sulkivat siis sen tien sinne) ja pitäisi sitten pidemmälle lähteä.

Tottisten osalta on yritetty taas vähän herätellä tampereen briard-porukkaa ja kahdesti on nyt treenit saatu kasaan. Me on lähinnä tehty istumista (ja eteenmeno), jossa treeneissä ei ole ongelmaa, mutta kokeessa tuntuu olevan tosi vaikea liike, joko seisoo tai valuu maahan, huoh. Tänään käytiin peräti itseksemme jo kentällä, harmikseen siellä vaan ei ollut kisakorkuinen A-este paikoillaan, mutta hyppy oli. Tuntui Nessakin olevan jo tylsistynyt lomalla, kun sen verran innokkaasti halusi tekemään tottista :-D

Jos treenamiset on jäänyt minimiin, niin ollaa sitten enemmän käyty uimassa ja juoksemassa :-)

Asia selkä. Kennelliitosta on saanut virallisen selkälausunnon muistaakseni 1.6.2013 lähtien. Briardien selät on nyt ollut tapetilla, koska muutamalla virallisesti tai epävirallisesti kuvatulla koiralla on ilmennyt muutoksia spondyloosin tai/ja LTV:n osalta. Virallisesti on nyt kuvattu 9 briardia, joista 7 on puhtaita ja kahdella on SP1. Suoraan sanottuna, en ole edes ajatellut, että näillä olisi isommin vikaa selissä (ja toivottavasti ei olekkaan), mutta spondari löydösten jälkeen selkäasiat on ollut mielessä. Nessan emä vielä 10 vuotiaana liitelee agilityssä ja siskokin siellä on hyvin menestynyt. Isä on myös kilpaillut Ring 1:sessä ja Mondioring 2:sessa. Sinänsä en tiedä onko niiden selkiä kuvattu, mutta ei nähdäkseni ole ainakaan harrastuksia ole haitannut.
Aikomus oli kuvata Nessan selkä jo ennen astutusta, mutta meillä tuntui alkuvuonna olevan viikonloput täynnä kisoja tai kokeita ja kuvittelin varoajan olevan 28pv (joka onkin 7pv). Juoksut alkoivat koeiltana ja juoksujen aikana en sitten uskaltanut enää rauhoittaa ettei mikään mene niiden suhteen pieleen. No siemennys ei tuottanut tulosta, joten nyt lomalla oli aika ottaa härkää sarvista ja varata kuvausaika, joka oli viimeviikon tiistaina.
Kaikeksi onneksi eläinlääkäri ei löytänyt kuvista muutoksia ja virallinen lausunto tuli lauantaina ja puhdas oli :-) SP0 LTV0 ja VA0 :-)
Itselle asia spondyloosi on niin uusi, etten oikeen tiedä miten siihen pitäisi suhtautua. Sanotaan, että spondyloosia kehittyy normaalistikkin koiran ikääntyessä ja mikä on sitten sitä normaalia, onko lievät muutoksen hyväksyttäviä vanhanakaan? Nupulla katsottiin lonkkien kuntoa 8,5 vuotiaana (jotka oli karmeat) samalla olivat ottaneet kuvan ainakin lannerangasta, joka lääkärin mukaan näytti ihan hyvältä. Tätänykyä taitaa kyllä olla aika kangistunut koko ruoto.

Fyssari sanoi, että lähes kaikilla yli 30kg painoisilla harrastuskoirilla on ikääntyessä pieniä muutoksia, että tiedä sitten.

Nessan uudelleen astutusta on myös mietitty ja ehkä sitä uskaltaa vielä kerran yrittää, ellei nyt tule eteen mitään super mielenkiintoista pentuetta :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti