tiistai 26. heinäkuuta 2016

Hakua, agilityä ja tokoa

Briardien haku- ja leikityspäivä 2.7


Olipa kiva että joku tapahtuma on kerrankin lähellä ja ei tarvinnut herätä ennen  kukonlaulua :-) Nessan kanssa osallistuttiin hakuun ja koska haku on itsellenikin sillain uusi laji ettei ole näkemystä muuta kuin se miten on omassa vanhassa ryhmässä treenattu, niin oli mielenkiintoista nähdä miten monella tavalla hakua kukakin treenaa ja että tallaustapojakin on monia :-).

Päivä oli aika lämmin ja metsässä oli enemmän kuin liikaa pistäviä (hyttysiä) ja purevia (paarmoja) ötököitä. Nessan kanssa ensimmäisellä kierroksella harjoiteltiin hieman radanajoa, otettiin etukulmat, väliin taisi tulla 4 hyvää tyhjää ja sitten kolmas ukko. Toisella kierroksella sitten 2 suoraa pistoa ja toisella pidempi haukutus. Olipa kiva treenata briardporukalla ja kaikilla taisi olla aika onnistuneet treenit :-)

Hakutreenien jälkeen Nessa pääsi vähän leikkimään maalimiehen kanssa
Kuvat: Tuula Tanska


Ja Nessa puri kyllä todella huonosti ja ote vaihteli enemmän kun tarpeeksi. Se ei myöskään jotenkaan kestä edelleenkään että tulen ihan viereen (ote elää enemmän).

Lopuksi oli vielä pakko vähän kerrata tokon uusia sääntöjä ja suoritustapoja, esim mitenpäin tötteröt pitää kiertää tms. Aika unohtunut oli Nessalle se ettei saa liikkua kun jättöliikkeissä siirrytään koiran taakse + ryhmäpaikallamakuussa olisi totellut jo muiden käskyä maahanmenoon ja varmaan palatessa istumiseenkin. No saatiin ainakin treenilistaan lisää muiden liikkeiden lisäksi :-D

Agirotu 10.7

Agirotu järjestettiin tänävuonna Ylöjärvellä ja kun se noin lähellä oli niin lupasin Nessan kanssa tulla joukkueeseen. Yhtä uupui pitkään ja ihan viime hetkillä saatiin joukkue kasaan. Kiva että saatiin joukkue ja rotu esiin näissäkin karkeloissa. Meille agility on edelleen aika hupilaji ja ei olla mitään erityisen hyviä, mutta Nessa oli normaalia hitaampi ja näytti videolta aika pläskiltä.

Varmaan kuumuus otti osansa ja Nessa ui edellisenä iltana taas järveä ympäri ja kovin usein käy niin että vaikka yrittää rajoittaa niin se ui liikaa (enää se ei niin kysele, että saako mennä vaan muka vahingossa vaan putoilee vähän väliä järveen. Ylensä se liika uiminen sitten näkyy vähän jo illalla ja seuraavana päivä, että se on vähän rauhallisempi.

Hätäseen oli ilmoittauduttu pukuparaatiin ja vielä hätäisempään näppärät keksi pukukoodinkin :-D Sisäköitä me oltiin, mutta Nessan kanssa näytettiin lähinnä teurastajilta :-D
Kuva: Tea/Emilia Kaltto
Tällä kertaa ei jostain syystä voitto irronnut pukukilpailussa :-D mutta ihan hauska tapahtuma tuo oli.

Agilityradalla joukkueena sijoituttiin hienosti sijalle 28/51
Kuvat: Henna Lindel


TOKO SM 22.7 Laukaa

Vähän pitkin hampain suostuttiin Nessan kanssa briardien toko-joukkueseen, vaikka tokon suhteen aikalailla motivaatio on ollut nollassa ja ei olla kisattu kolmeen vuoteen. Säännötkin on muuttunut sitten edellisten kokeiden, uusina liikkeinä ohjattu, hyppy metallilla L-liike ja ruutuun ei saa enää osoitella.

Yllättävästi Nessa lähtee ruutuun ihan osoittelujakin :-D ja ohjatun se osaa ilman opettamistakin :-D varmaan johtuen siitä, että nouto on tänäpäivänä niin vahva ja se ohjautuu hyvin käsimerkeistä (tulisko se sitten agista). Sen sijaan se oli täysin unohtanut, että ei saa liikkua siinä kohtaa kun ohjaaja seisomisessa liikkuu koiran taakse ja sitäkin piti treenata että vieressä käsketään maahan ja tätä ei ihan valmiiksi edes saatu. Luoksetulon pysäytyksessä Nessa niistä tötteröistä jotenkin tiesi että nyt pysähdytään ja ennakoi aika vahvasti, joten läpijuoksua vaan ja vaan muutaman kerran pysäytin sen.  Tunnari sujui treeneissä hyvin ja kaukotkin vaikka liikkeitä oli alla. Enää se ei liiku niin paljon, väliin ei ollenkaan, mutta yleensä sen vähän alle puolimittaa. Ja metallin nostoa ei enää ole tarvinnut arpoa, ei se siitä edelleenkään niin tykkää (kalisee hampaissa hypyssä) mutta tuo varmasti. Seuraamisen peruuttamisosuutta ei oikein saatu valmiiksi, mutta vähän paremmalla mallilla se oli kun alkuun tarjosi vaan perusasentoa.

Nessa kyllä periaatteessa osaa kaiken (paitsi kunnolla peruuttaa), mutta mutta tämä on varmaan se klassinen "kyllä se kotona osaa":-D

Uusia sääntöjä lukiessa ahdisti vähän enemmän kun luki mistä kaikesta pitää vähentää pisteitä tai peräti hylkääntyy koko liike. Säännöt tuntuu olevan tehty vain sitä varten mistä kaikesta pitää rangaista. Vähän salaa (enkä oikeasti niin salaakaan) toivoin että Nessa tekisi tähän saumaan ne juoksut ettei tarvitsisi mennä, mutta ei se vaan vuotanut vaikka kuinka tihrusti :-D

Koe aamuna siis ylös 4:30 ja noin neljän tunnin unilla kohti Laukaata. Nessalle arvottiin vielä aamuksi siruntarkastus ja sitten teltta pystyyn ja odottamaan kokeen alkua. Nessa oli voittajassa toiseksi viimeinen koirakko. Paikallamakuussa Nessa kuunteli hyvin 2 ensimmäistä käskyä mutta viereisen käskyn jälkeen vajosi maahan. Takaisin tullessa Nessan viereinen istui ja saatiin ensimmäisenä käskeä ja Nessa nousi nopeasti. Tuomari meidän kohdalla puhui ettei se nyt ihan viereisen käskystä mennyt ja mä tietysti heti korjasin että kyllä se tais mennä (tyhmä :-D ) tuomari siihen sitten tokaisi, että älä ainakaan sitä hänelle kerro "juu en tietenkään, ei mennyt viereisen käskystä, meni viiveellä" ja saatiin Jaana Talalta paikalla olosta 9 ja kokonaisvaikutuksesta 10.
Kuva: Outi Puotiniemi

En uskaltanut nostaa Nessaa ollenkaan ennen suorituksia, ettei se vaan pidä mitään ääntä. Jos on liikaa intoa, niin se seuraamisessa äkkiä sanoo lähtiessä "nau" ja käännöksissä "viu".

Seuraavassa kehässä oli ruutu, L-liike (maahan-istu), tunnari ja metallinouto. Kehään mennessä talloin vahingossa Nessa varpaille, no ei siitä vinkaisua kummoisempaa tullut ja siirryttiin ruudun lähetyspaikkaan. Mua itseeni vähän jännitti hahmottaako Nessa ruudun sieltä nurmikon seasta, ruudun etunauhaa ei näkynyt ollenkaan. Mutta hyvin hahmotti ja eteni hyvin ruudun takaosaan (treeneissä usein tuppaa jäämään liian eteen) josta "seis" ja "maahan" . Ruudusta saatiin Pirkko Bellaoulta 8p. Seuraavaksi L-liikkeessä Nessa teki molemmat asennot oikein, jopa sen istumisen :-D tästä 7,5p, olisko ollut sitten vähän hidas maahanmeno.
Tunnari oli hieno, Nessa tosi nopeasti löysi oman, alkuun poimi sitä jotenkin etuhampailla ja jotain siinä nostaessa räpelsi ja se kerran putosi. Nosti ja otti paremmin suuhun ja toi. Tuomarinkin mielestä putosi vahingossa, mutta koska putosi niin 6p. Metallinouto perussettiä, siitä 8,5p. Kokonaisvaikutuksesta saatiin 8p, koska talloin sen varpaille ja koira kyllä osaa, mutta vähän lämpö vaikutti suoritukseen.

Viimeisessä kehässä oli kaukot, luoksetulo, seuraaminen ja ohjattu. Kaukoissa oli liikesarja i-s-m-s-i-m joka meille oli kaikkein optimaalisen. Vähän harmillisesti Nessalla oli alkuun vähän käynnistymisvaikeuksia ja jätti suorittamatta ensimmäisen istumisen, seisomiseen tarvitsi vielä toisen käskyn ja loput jumppasi ensimmäisillä käskyillä. On muuten tosi nopea se 3s mikä asentojen välissä on. Tuomari vähän harmitteli ettei voi antaa meille pisteitä, koska kaiken lisäksi Nessa liikkui sen alle puolimittaa. 0p. Luoksetulossa ei sitten ollutkaan niitä tötteröitä rivissä ja vaan pysäytystötterö oli laitettu keskelle kenttää ja eihän Nessa pysähtynyt, korkeintaan vähän hiljensi. Jos olisin tiennyt että läpijuoksu menee nollaksi, niin olisin antanut toisen käskyn. Vanhoilla säännöillä taisi saada 5p läpijuoksusta ja toista käskyä ei kannattanut antaa, ellei ollut ihan satavarma että koira sillä pysähtyy. luoksetulosta siis 0p.
Seuraaminen oli aika perussettiä, Nessa aika matalassa tilassa (sopii hyvin tokoon). Peruuttaessa kulki vinossa vierellä, mutta pysähtyessä teki perusasennon suoraan. Seuraamisesta 8p, muiden pisteitä katsoessa 8p taisi olla ihan hyvä tältä tuomarilta.
Ohjatussa arvottiin vasen ja se toimi niin kuin treeneissäkin. Pisteitä meni kun Nessa hiuksenhienosti puri kapulaa luovutuksessa ja siitä 7p. Kokonaisvaituksesta Tiina Heinolta saatiin 9p

Kokonaispisteet siis 185p. Meillä oli tavoite että saadaan pisteitä edes jostain ja mehän saatiin :-) Vaikka kieltämättä oli ihan kivaa ,niin ei tämä kokeilu kyllä kummemmin tokokipinää nostanut.

Meidän joukkue sijoittui hienosti 28/43 ja moni onnistui upeasti omissa suorituksissa.
Anne&Eikka. Tuija&Minttu, Riina&Zelda ja mä&Nessa
Kuva: Outi Puotiniemi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti